Geschiedenis

Ontdek ons museum op de eerste verdieping.

De herkomst van de friet

De herkomst zou teruggaan tot de Maasstreek: de mensen die langs de oevers van de Maas woonden, hadden de gewoonte om kleine visjes volledig te bakken alvorens ze op te eten. Rond de jaren 1650 waren de winters heel hard, met als gevolg dat de Maas bevroren was. Vissen was dus onmogelijk. Als alternatief sneden de inwoners van de streek aardappelen in reepjes, die leken op visjes, om ze vervolgens te bakken.

De herkomst van chips

Dit zou een Amerikaanse inbreng zijn in de frietcultuur. In 1852 maakte kok George Crum zich kwaad toen een klant de ‘fries’ terugstuurde naar de keuken met de melding dat ze te dik waren. Crum sneed als reactie de aardappel in heel fijne plakjes. Tot zijn grote verwondering was de klant hier uiterst blij mee.

De ontdekking van de aardappel

Aardappelen vinden hun oorsprong in Zuid-Amerika. Uit archeologische grafvondsten blijkt dat de aardappel al meer dan 8 000 jaar zijn thuisbasis heeft in Peru: de indianen (Inca’s) zagen lama’s kleine knollen opgraven. Voor de Inca’s vormden aardappelen samen met maïs en bonen het basisvoedsel.

Voedingswaarde van de aardappel

Het gebladerte van de aardappelplant is giftig, maar de verdikkingen van de ondergrondse wortels zijn eetbaar en zeer voedzaam. De knollen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel.

200 gram aardappelen bevat:

  • 40% van de ADH vitamine C
  • 10 tot 15% van de ADH magnesium en ijzer
  • 50% van de ADH kalium

Waarom spreekt men over ‘French fries’?

Die uitdrukking zou ontstaan zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Belgische soldaten die Frans praatten zouden frieten hebben aangeboden aan Amerikaanse soldaten. Deze dachten, omwille van de taal, dat ze te doen hadden met Franse soldaten. Vandaar de naam ‘French fries’.

De eerste saus

Tot het begin van de jaren 1900 kon men in een frituur enkel frieten met zout verkrijgen. De allereerste saus zou een saus met ui geweest zijn. Zij bestond uit fijne plakjes gebakken ui, witte bonen, azijn, een beetje bloem en eventueel enkele lepeltjes room. Andere sauzen werden pas omstreeks 1950 bij frieten geserveerd.

Openingsuren

Alle dagen open van 12-24u, enkel om mee te nemen.

Groenplaats 12, 2000 Antwerpen

Contact

0474/886.383

info@fritkotmax.be

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK